Βιταμίνη D από τροποποιημένη ντομάτα

by Onoufrios Socratous

Μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε κάποτε να ανταγωνιστεί τον σολομό ως διατροφική πηγή βιταμίνης D, εάν ολοκληρωθεί η πρώιμη έρευνα.

Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν «επεξεργασία» γονιδίων για να παράγουν την ντομάτα, η οποία είναι γεμάτη με προβιταμίνη D3, μια πρόδρομη ουσία που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη D.

Το γονιδιακό τσίμπημα στόχευε ένα ένζυμο στις ντομάτες που κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη. Με τη γονιδιακή επεξεργασία, αυτή η διαδικασία διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα την αποτροπή της μετατροπής.

Οι ερευνητές είπαν ότι η ντομάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει παρόμοια ποσότητα βιταμίνης D με 28 γραμμάρια τόνου ή δύο αυγά.

«Έχουμε παράγει μια φυτική πηγή βιταμίνης D3 κατάλληλη για vegans και χορτοφάγους», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Κάθι Μάρτιν – καθηγήτρια στο John Innes Center, ένα ερευνητικό κέντρο φυτοεπιστημών στο Nόργουιτς της Αγγλίας.

Αυτό είναι σημαντικό,επειδή λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι όλα ζωικά προϊόντα – λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος και ο σολομός) και κρόκοι αυγών μεταξύ αυτών.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Το σώμα συνθέτει φυσικά βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ηλικιωμένους και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Η ανεπάρκεια στη λήψη βιταμίνης D θεωρείται μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή το θρεπτικό συστατικό παίζει ζωτικούς ρόλους στο σώμα – διατηρώντας τα οστά δυνατά, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών και υποστηρίζοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού.

Για τη νέα δουλειά, που περιγράφεται διαδικτυακά στις 23 Μαΐου στο Nature Plants, οι ερευνητές  στράφηκαν στην τεχνολογία CRISPR. Το εργαλείο επιτρέπει στους ερευνητές να «κόψουν» με ακρίβεια κομμάτια DNA σε ένα γονίδιο, για να αλλάξουν τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, με την επεξεργασία γονιδίων, δεν εισάγεται ξένο DNA στο φυτό, ενώ στην προκειμένη δεν βρέθηκε  καμία ανεπιθύμητη επίδραση της επεξεργασίας σε άλλα γονίδια τομάτας.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα