Βάλτε στόχο και καταναλώστε τουλάχιστον 2 αβοκάντο την εβδομάδα

by Onoufrios Socratous

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 30 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association.

Η Lorena S. Pacheco, Ph.D., MPH, RDN, από το Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αβοκάντο και της μακροχρόνιας καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 68.786 γυναικών από τη μελέτη Nurses’ Health Study και 41.701 άνδρες από τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Κατά τη διάρκεια 30 ετών παρακολούθησης, τεκμηριώθηκαν 14.274 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (9.185 επεισόδια στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές, εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο ειδικά για την ανάλυση (τουλάχιστον δύο μερίδες/εβδομάδα) είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και στεφανιαία νόσο μετά από προσαρμογή του τρόπου ζωής και άλλων διατροφικών παραγόντων (ομαδοποιημένοι λόγοι κινδύνου, 0,84 και 0,79, αντίστοιχα).

Για το εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις. Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο ήταν 16 έως 22 τοις εκατό χαμηλότερος σε σχέση με την αντικατάσταση μισής μερίδας/ημέρας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την αντίστοιχη ποσότητα αβοκάντο.

Η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών φυτικής προέλευσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και είναι ένα σημαντικό συστατικό στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα