Συμπλήρωμα επιβράδυνε τη γήρανση σε ποντίκια και πιθανόν σε ανθρώπους

by Onoufrios Socratous

Mπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης του ανθρώπου; Μία νέα μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής-ενδοκρινολογίας στο Baylor College of Medicine (BCM) του Χιούστον, Δρ Rajagopal Viswanath Sekhar, υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος.

Τα μιτοχόνδρια υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Διαδραματίζουν ένα κρίσιμο ρόλο παρέχοντας την ενέργεια που χρειάζεται κάθε κύτταρο για να κάνει τη δουλειά του.

Μιλώντας στο  Medical News Today, ο καθηγητής, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια αφιερώθηκε στην έρευνα για τη γήρανση, δήλωσε πεπεισμένος ότι δύο θεμελιώδη ελαττώματα συμβάλλουν στη βιολογική διαδικασία της γήρανσης: [α] έλλειμμα ενέργειας λόγω μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και (β) αύξηση του οξειδωτικού στρες, που βλάπτει τα μιτοχόνδρια και άλλα κυτταρικά συστατικά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση ενός συμπληρώματος που ονομάζεται GlyNAC σε νεότερα ποντίκια επέκτεινε τη διάρκεια ζωής τους κατά 24%.

Το GlyNAC είναι ένα μείγμα ενός αμινοξέος που ονομάζεται γλυκίνη και το φάρμακο N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC). Μαζί, αυτά χρησιμεύουν ως πρόδρομοι για τη γλουταθειόνη, ένα σημαντικό φυσικό αντιοξειδωτικό.

Τα επίπεδα γλουταθειόνης συνήθως μειώνονται κατά τη γήρανση. Οι ειδικοί συνδέουν αυτό το έλλειμμα με αυξημένο οξειδωτικό στρες, μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία, φλεγμονή, απώλεια μυϊκής δύναμης, μεταβολικά ελαττώματα, δυσκολία καθαρισμού μιτοχονδριακών υπολειμμάτων, κακή αίσθηση θρεπτικών συστατικών, γονιδιακή βλάβη και γνωστική έκπτωση. Όλα αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των καθιερωμένων «χαρακτηριστικών της γήρανσης».

Το 2021, ο Δρ. Sekhar και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι το GlyNAC θα μπορούσε να διορθώσει την ανεπάρκεια γλουταθειόνης που εμφανίζεται με τη γήρανση.

Δεδομένων των δυσκολιών παρατήρησης της επίδρασης του GlyNAC κατά τη μακρά διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, οι ερευνητές στράφηκαν σε ποντίκια για τη μελέτη τους. Τα επίπεδα γλουταθειόνης στα ποντίκια τυπικά μειώνονται σε ηλικία περίπου 65 εβδομάδων.

Ο Δρ. Sekhar εξήγησε στο MNT τον κεντρικό ρόλο των μιτοχονδρίων:

«Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο – τα μιτοχόνδρια χρειάζονται οξυγόνο για να κάψουν λίπος και ζάχαρη για να παράγουν ενέργεια. Το οξυγόνο παρέχεται στα μιτοχόνδρια από τη συνδυασμένη δράση των πνευμόνων, της καρδιάς, του αίματος και του αγγειακού συστήματος, και το λίπος και το σάκχαρο από το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας συνεργάζονται».

«Ο απώτερος στόχος όλων αυτών των οργάνων που συνεργάζονται, είναι να παρέχουν στα μιτοχόνδρια οξυγόνο και καύσιμα».

«Με απλά λόγια», είπε ο Δρ Sekhar, «τα μιτοχόνδρια θα μπορούσαν να είναι το πιο σημαντικό «όργανο» που κρύβεται σε κοινή θέα».

Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε κανείς να περιμένει παρόμοια αποτελέσματα με τους ανθρώπους, ο Δρ. Sekhar απάντησε: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».

Για να απαντήσει εν μέρει, η ομάδα του Δρ. Sekhar διεξήγαγε ένα ζευγάρι βραχυπρόθεσμων, περιορισμένων δοκιμών σε ανθρώπους που υποστήριξαν την ικανότητα του GlyNAC να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της γήρανσης.

«Στις πιλοτικές μας δοκιμές σε ανθρώπους», είπε ο Δρ. Sekhar, «Το GlyNAC βελτίωσε τόσο τη δύναμη όσο και τη γνωστική ικανότητα — αυτοί είναι τομείς τεράστιων ανεκπλήρωτων αναγκών. Η φυσιολογική γήρανση σχετίζεται με μείωση της δύναμης, της ικανότητας άσκησης και της ταχύτητας βάδισης και το GlyNAC τα βελτιώνει».

Ωστόσο, σημείωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γνωστική λειτουργία εξαρτάται από έναν υγιή εγκέφαλο και η φυσιολογική γήρανση, σχετίζεται επίσης με κάποια γνωστική έκπτωση».

Οι πιλοτικές μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν  ότι το συμπλήρωμα GlyNAC μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Ομοίωςη μείωση της μυϊκής δύναμης και της φυσικής λειτουργίας εμφανίζεται καθώς γερνάμε και οι μελέτες GlyNAC δείχνουν βελτιώσεις σε αυτές τις μειώσεις».

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα