Προϊόντα λεύκανσης προσώπου – Δεν είναι όλα τόσο ασφαλή

by Onoufrios Socratous

Τα προϊόντα λεύκανσης δέρματος (SLP) είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη ανασκόπηση αυτών των προϊόντων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, έδειξε ότι πολλά εξακολουθούν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος στα καλλυντικά, ειδικά στις κρέμες που φωτίζουν το δέρμα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοια προϊόντα λόγω της ικανότητάς της να καταστέλλει την παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα στο δέρμα και ελαφρύνει την υπερμελάγχρωση, όπως σκούρες κηλίδες, φακίδες και ατέλειες.

Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικός για την ανθρώπινη υγεία.

Η Ομάδα Εργασίας Zero Mercury (ZMWG) ανέλυσε 271 SLP από περισσότερες από 40 διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, eBay και Aliexpress.

Διαπίστωσαν ότι 129 από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίπεδα υδραργύρου που ξεπερνούσαν το 1 ppm, το διεθνές νόμιμο όριο που ορίζει η Σύμβαση Minamata για τον υδράργυρο.

Ωστόσο, είναι μάλλον ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτές οι κρέμες είναι διαθέσιμες, ξανά και ξανά με πολύ υψηλό υδράργυρο, σε περισσότερες πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις περιοχές και σε σύγκριση με την τελευταία μας έρευνα.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος.

Η τακτική χρήση αυτών των σκευασμάτων που περιέχουν υδράργυρο, μειώνει την αντίσταση σε βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, εξανθήματα, αποχρωματισμό του δέρματος και κηλίδες στο δέρμα.

Μακροπρόθεσμα, η χρήση υδραργύρου έχει επίσης συνδεθεί με βλάβες στα μάτια, δυσκολίες στην αναπνοή, βλάβη του νευρικού συστήματος και νεφρική νόσο.

Επιπλέον, τα άτομα που χρησιμοποιούν λευκαντικές,  πλούσιες σε υδράργυρο μπορεί επίσης να εκθέσουν εν αγνοία τους άλλα μέλη της οικογένειας τους στην ουσία, μέσω στενής επαφής. Η έρευνα δείχνει ότι τα σπίτια μπορεί να απαιτούν ακόμη και απολύμανση για να μειωθεί η έκθεση στον υδράργυρο μετά τη χρήση τους.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές δημιούργησαν μια λίστα-στόχο με 80 λευκαντικές  που θεωρούνται δυνητικά προϊόντα «υψηλού υδραργύρου» (οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον 1 ppm υδράργυρο) που βρίσκονται σε 17 χώρες. Στη συνέχεια αγόρασαν 271 δείγματα και τα εξέτασαν για υδράργυρο.

Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 25 από τις 38 με υψηλή περιεκτικότητα κρέμες σε υδράργυρο, που είχαν βρεθεί προηγουμένως στην έκθεσή τους για το 2019, εξακολουθούσαν να περιέχουν πάνω από 1 ppm υδραργύρου.

Άλλες 18 κρέμες που δεν εντοπίστηκαν κατά τη φάση δοκιμών 2018-2019, περιείχαν επίσης συγκεντρώσεις υδραργύρου πάνω από τα νόμιμα όρια.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 47,6% από τα 271 δείγματα που δοκιμάστηκαν, περιείχαν επίπεδα υδραργύρου που υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια.

Μια σημαντική αποκάλυψη από την ανάλυση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα για την επαλήθευση της ασφάλειας και της νομιμότητας των προϊόντων που πωλούνται σε πολλαπλές πλατφόρμες αγορών. Οι προειδοποιήσεις ή οι προσωρινές απαγορεύσεις πωλήσεων, δεν εμποδίζουν επίσης την επανεμφάνισή τους σε ορισμένους ιστότοπους.

Εναλλακτικά ασφαλείς ουσίες για λεύκανση είναι η, η γλυκόριζα, η βιταμίνη Κ, το κοτζικό οξύ και η βιταμίνη C.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα