Πόσο αλλάζει το πρόσωπο μία Selfie τροφοδοτώντας την επιθυμία για αισθητικές επεμβάσεις

by Onoufrios Socratous

Με την έλευση των smartphone, η τάση για selfie φωτογραφίες, που μοιράζονται καθημερινά εκατομμύρια άτομα, στα πλαίσια της αναζήτησης like, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε ανάρπαστη.

Ωστόσο, μια μικρή νέα μελέτη δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κανονικές κάμερες, οι selfies του smartphone, παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου με ένα, όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο. Και αυτά τα μη ελκυστικά – και πολλές φορές ανακριβή – αποτελέσματα μπορεί να τροφοδοτούν μια λαχτάρα για πλαστική χειρουργική.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν σε αύξηση των αιτημάτων για πλαστική χειρουργική από ασθενείς λόγω της αυξημένης επίγνωσης της εμφάνισής τους», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Bardia Amirlak, αναπληρώτρια καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Αυτό το εύρημα βασίστηκε σε μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν23 γυναίκες και επτά άνδρες, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους, με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν σε ηλικία, από 24 έως 62 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη). Επτά από αυτούς είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση και/ή είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις με ενέσιμα καλλυντικά.

Μία φωτογραφία χωρίς selfie τραβήχτηκε με μια τυπική κάμερα DSLR (ψηφιακή αντανακλαστική μονού φακού), που βρίσκεται περίπου πέντε πόδια μακριά το πρόσωπος τους. Όμως οι άλλες δύο φωτογραφίες ήταν selfies από smartphone. Το ένα τραβήχτηκε σε απόσταση ενός ποδιού, για να αντικατοπτρίζει τις selfies που τραβήχτηκαν με λυγισμένο αγκώνα, ενώ το άλλο τραβήχτηκε σε απόσταση 1,5 ποδιών, για να αντανακλά μια απόσταση σε όλο το μήκος του χεριού που κρατήθηκε με λυγισμένο καρπό.

Και οι τρεις εικόνες κάθε συμμετέχοντος τραβήχτηκαν κάτω από τον ίδιο φωτισμό και στην ίδια θέση σώματος.

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αναλύθηκαν τόσο από την ομάδα μελέτης όσο και από τους εθελοντές.

Κλινικά, οι παραμορφώσεις του προσώπου κυμαίνονταν από 5% έως 10%.

Για παράδειγμα, “βρήκαμε ότι το μήκος της μύτης [στις selfies] ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με την κανονική κλινική φωτογραφία. Και η αναλογία της βάσης της μύτης προς το πλάτος του προσώπου μειώθηκε στις selfies. [Εν τω μεταξύ], το μήκος του πηγουνιού ήταν μικρότερο στις selfies, σε σύγκριση με την κλινική φωτογραφία.

Σε σύγκριση με μια τυπική εικόνα πορτρέτου, οι selfies 12 ιντσών έκαναν τη μύτη να φαίνεται 6,4% μακρύτερη, ενώ οι selfies 18 ιντσών παρήγαγαν μύτες που φαινόταν να είναι 4,3% μακρύτερες, βρήκαν οι ερευνητές.

Οι selfies σε μήκος του ποδιού είχαν επίσης ως αποτέλεσμα μείωση κατά 12% στο μήκος του πηγουνιού, σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης. Αυτό προκάλεσε μια αύξηση 17% στην αναλογία μεταξύ του μήκους της μύτης ενός ατόμου και του μήκους του πηγουνιού. Επίσης, βρέθηκε ότι οι selfies διευρύνουν τη βάση της μύτης, σε σχέση με το συνολικό πλάτος του προσώπου.

Όταν τους ζητήθηκε να ελέγξουν τις φωτογραφίες, οι εθελοντές κατάλαβαν ξεκάθαρα το πρόβλημα με τις selfie.

Για παράδειγμα, κατά την αξιολόγηση της εμφάνισης της μύτης τους, οι βαθμολογίες αυξήθηκαν κατά περίπου 9%, όταν συγκρίθηκαν τυπικές φωτογραφίες κάμερας με selfies 12 ιντσών. Παρομοίως, οι συνολικές αξιολογήσεις προσώπου αυξήθηκαν επίσης – σχεδόν κατά 6% – κατά τη τις λήψεις, κάμερας έναντι selfies 18 ιντσών.

Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν επίσης ότι το πρόσωπό τους φαινόταν «πιο ανάλογο» στις συμβατικές φωτογραφίες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς τα smartphone μπορεί να υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση όσων αναζητούν πλαστική χειρουργική.

Η έρευνα εντόπισε μία σαφή σχέση μεταξύ της αύξησης των φωτογραφιών selfie και της αύξησης των αιτημάτων για ρινοπλαστική, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς και στα δύο φύλα.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα