Όλο και περισσότερα οφέλη από τη χορτοφαγική διατροφή

by Onoufrios Socratous

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα υγιεινά φυτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, καφέ/τσάι, φυτικά έλαια και όσπρια. Τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, χυμούς φρούτων, πατάτες, ποτά με ζάχαρη και γλυκά/επιδόρπια.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά στην πρόληψη του διαβήτη και παρέχουν νέες γνώσεις για μελλοντική έρευνα», έγραψαν οι ερευνητές στο τεύχος της 8ης Απριλίου του περιοδικού Diabetologia.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 10.600 συμμετέχοντες σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ήταν λευκοί και μεσήλικες με μέση ηλικία τα 54. Κατά μέσο όρο, ήταν υπέρβαροι, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25,6. Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.

Εκείνοι που ανέπτυξαν ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, έτρωγαν λιγότερες φυτικές υγιεινές τροφές, έδειξαν τα ευρήματα.

Είχαν επίσης υψηλότερο μέσο ΔΜΣ, περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, να παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, να είναι λιγότερο δραστήριοι και να έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, σύμφωνα με την έκθεση.

Μαζί με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος που αναλύθηκαν για μεταβολίτες που σχετίζονται με τη διατροφή τους. Οι μεταβολίτες παράγονται όταν το σώμα διασπά τρόφιμα, φάρμακα, χημικές ουσίες ή τον δικό του ιστό για να παράγει ενέργεια.

Μεμονωμένοι μεταβολίτες από την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες όπως φρούτα, λαχανικά, καφέ και όσπρια συνδέονται στενά με μια υγιή φυτική διατροφή και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Τα ευρήματά της μελέτης σχετικά με τους ενδιάμεσους μεταβολίτες είναι προς το παρόν ενδιαφέροντα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο αιτιολογικός τους ρόλος στις συσχετίσεις της διατροφής με βάση τα φυτά και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες παγκοσμίως έχουν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και να βλάψει τα νεφρά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα