Οι μελέτες συμφωνούν και υποδεικνύουν την καλύτερη δίαιτα – διατροφή

by Onoufrios Socratous

Aπό αρχαιοτάτων χρόνων, πολλοί λόγιοι και σοφοί πίστευαν ότι η διατροφή διαδραματίζει μεγάλο ρόλο  στην καλή υγείας.

Πρόσφατα,  ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες διατροφής από κυτταρικές έως επιδημιολογικές προοπτικές, προκειμένου να εντοπίσουν ένα «κοινό διατροφικό πρότυπο» για την μακροζωία.

Διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν μεσαία έως υψηλά επίπεδα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, χαμηλή αλλά επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέθηκαν με παρατεταμένη διάρκεια ζωής και υγεία.

Ο Δρ Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στο Medical News Today, η  δίαιτα εδώ ορίζεται  ως διατροφικός τρόπος ζωής και όχι ως στρατηγική απώλειας βάρους, αν και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το κλειδί. Όλες οι πτυχές της διατροφής συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία.

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες μελέτες που εξέταζαν τη διατροφή και την καθυστερημένη γήρανση σε βραχύβια είδη, τις οδούς απόκρισης σε θρεπτικά συστατικά, τον θερμιδικό περιορισμό, τη νηστεία και δίαιτες με διάφορα επίπεδα μακροθρεπτικών συστατικών και σύνθεσης, όπως η κετογενική δίαιτα.

Οι μελέτες ανέλυσαν τη διατροφή από πολλές οπτικές γωνίες, από κυτταρικές και ζωικές μελέτες μέχρι κλινική και επιδημιολογική έρευνα που διερευνά τον τρόπο ζωής των αιωνόβιων.

Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «δίαιτα μακροζωίας» περιλαμβάνει:

  • Μια χορτοφαγική ή χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Το 30% των θερμίδων από φυτικά λίπη όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο
  • Μια δίαιτα χαμηλής αλλά επαρκής πρωτεΐνη μέχρι την ηλικία των 65 ετών και στη συνέχεια μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης
  • Χαμηλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  • Χωρίς κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας
  • Περιορισμένο λευκό κρέας
  • 12 ώρες φαγητό και 12 νηστεία την ημέρα
  • Περίπου τρεις κύκλοι μιας πενθήμερης δίαιτας που μιμείται τη νηστεία το χρόνο

Οι ερευνητές σημείωσαν περαιτέρω ότι, αντί να στοχεύουν σε έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων, οι δίαιτες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25 και στη διατήρηση των ιδανικών επιπέδων σωματικού λίπους και άλιπης μάζας σώματος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Επιπλέον, έγραψαν ότι οι δίαιτες πρέπει να προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες —ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών— για να αποφευχθεί ο υποσιτισμός. Όσοι είναι άνω των 65 ετών, για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν αδύναμοι από μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη.

Για όσους δεν έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων θα μπορούσε να μειώσει την αδυναμία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και σε άλλες, έγραψαν οι ερευνητές, καθώς παρέχει ενέργεια χωρίς αύξηση της ινσουλίνης και ενεργοποιώντας τις οδούς σηματοδότησης της γλυκόζης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η περιοδική νηστεία μεταξύ 18 και 70 ετών θα μπορούσε να αναστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη που δημιουργείται από μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, τη συνολική χοληστερόλη και τη φλεγμονή.

Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα. Διαπίστωσε ότι η αλλαγή από την τυπική δυτική διατροφή σε μια πλούσια σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς με μειωμένα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα συνδέεται με 8 χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, εάν ξεκινήσει στην ηλικία των 60 ετών.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα