Νέα μελέτη συσχετίζει τα τεχνητά γλυκαντικά με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο

by Onoufrios Socratous

Μια μεγάλη νέα μελέτη παρατήρησης εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, ιδιαίτερα της ασπαρτάμης, της ακεσουλφάμης-Κ και του καρκίνου.

Η μελέτη βρήκε 13% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά, με την υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, για άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών.

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών υπολογίζεται στα 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται, μια αύξηση σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τα τελευταία 2 χρόνια.

Αναφερόμενοι σε αυτά ως «γλυκαντικά υψηλής έντασης», ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει έξι τέτοιες ουσίες ως ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση, σε τυπικά ημερήσια επίπεδα πρόσληψης.

Πολλές έγκριτες ιατρικές αρχές και οργανισμοί σήμερα θεωρούν τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή μετά από εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Η μελέτη συντάχθηκε από ερευνητές που σχετίζονται με την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας (EREN) του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris Nord, του Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον (INRAE) στη Γαλλία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό 102.865 ενηλίκων που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη μελέτη NutriNet-Santé, η οποία άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2009. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τη νέα έρευνα κατά μέσο όρο για 7,8 χρόνια.

Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη είναι πολύ πρωτότυπα, καθώς, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε διερευνήσει άμεσα τη συσχέτιση μεταξύ ποσοτικών προσλήψεων τεχνητών γλυκαντικών καθ’ εαυτών, από όλες τις διατροφικές πηγές — διάκριση των διαφορετικών τύπων γλυκαντικών — και τον κίνδυνο καρκίνου.

«Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν ερευνήσει προηγουμένως τις συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών (που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο) και βρήκαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, υποδηλώνοντας ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που υπάρχουν σε αυτούς τους τύπους ποτών μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Επιπλέον, προηγούμενα ευρήματα σε ζωικά μοντέλα και μελέτες in vitro / in vivo υποδηλώνουν επίσης την καρκινογένειά τους.

Η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ ήταν μακράν τα πιο συχνά καταναλωτικά τεχνητά γλυκαντικά.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα