Νέα μελέτη εντοπίζει γενετική προδιάθεση και συσχέτιση σε ψυχικές διαταραχές

by Onoufrios Socratous

Aρκετοί ασθνείες με ψυχικά νοσήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις.Μία νέα γενετική έρευνα, εισηγείται ότι μία σειρά από ψυχικές ασθένειες μοιράζονται γενετικές ομοιότητες. Αυτή η ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί πολλαπλές παθήσεις είναι κοινές μεταξύ των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες έχουν δύο ή τρεις παθήσεις και περίπου το ένα τρίτο έχει τέσσερις ή περισσότερες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αναγνώριση και τη θεραπεία.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους διάγνωσης ψυχικών ασθενειών και νέες θεραπείες για μια σειρά διαταραχών ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτή η μελέτη είναι ένα σκαλοπάτι προς τη δημιουργία ενός διαγνωστικού εγχειριδίου που χαρτογραφεί καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα βιολογικά.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική ανάλυση 11 μεγάλων ψυχικών ασθενειών: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδη διαταραχή, νευρική ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύνδρομο Tourette, post -διαταραχή τραυματικού στρες, προβληματική χρήση αλκοόλ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμός.

Δεν υπάρχει γονίδιο ή σύνολο γονιδίων που να συσχετίζονται και με τις 11 διαταραχές, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια σειρά υποομάδων, έχουν γενετικές ομοιότητες. Αυτά τα υποσύνολα περιλαμβάνουν τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια,  νευρική ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχ ή, σοβαρή κατάθλιψη και άγχος.

Για παράδειγμα, το 70% του γενετικού σήματος που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια σχετίζεται επίσης με τη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές, οι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται συνήθως και με τις δύο διαταραχές, σημείωσε η ομάδα της μελέτης.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ισχυρή κοινή γενετική μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς και ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μικρότερο σωματότυπο ή χαμηλό δείκτη μάζας σώματος τείνουν επίσης να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις διαταραχές.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 152 γενετικές παραλλαγές που μοιράζονται σε πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν ορισμένους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων.

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα