Νέα μελέτη δείχνει βελτίωση της ποιότητας ζωής καρκινοπαθών που λαμβάνουν ιατρική κάνναβη

by Onoufrios Socratous

k;a

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη τους, αυτοί οι ασθενείς μπορούσαν να βασίζονται λιγότερο σε οπιοειδή παυσίπονα, με ελάχιστες παρενέργειες.

Ο πόνος, η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία επηρεάζουν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή πρόγνωση, λένε οι γιατροί.

Παραδοσιακά, ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο αντιμετωπίζεται κυρίως με οπιοειδή αναλγητικά, αλλά οι περισσότεροι ογκολόγοι αντιλαμβάνονται τη θεραπεία με οπιοειδή ως επικίνδυνη, επομένως απαιτούνται εναλλακτικές θεραπείες,

Για τη μελέτη, η ομάδα του Technion Israel Institute of Technology, στη Χάιφα, παρακολούθησε 324 καρκινοπαθείς που έκαναν χρήση ιατρικής μαριχουάνας για έξι μήνες.

Οι ασθενείς παρουσίασαν μια μέση μείωση κατά 20% στα συμπτώματα του πόνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ο μέσος όρος σημαίνει ότι οι μισοί είχαν μεγαλύτερη μείωση του πόνου και οι άλλοι μισοί λιγότερο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν επίσης άλλα οφέλη.

Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά 22% κατά μέσο όρο και η σοβαρότητα της κατάθλιψης κατά 12%. Ταυτόχρονα, οι δείκτες  ποιότητας ζωής αυξήθηκαν στο 14% κατά μέσο όρο. Συνολικά, περίπου το 60% των συμμετεχόντων ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την ιατρική μαριχουάνα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μετά από έξι μήνες χρήσης ιατρικής μαριχουάνας, σχεδόν οι μισοί σταμάτησαν όλα τα άλλα παυσίπονα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ιατρική κάνναβη έχει προταθεί ως πιθανή θεραπεία για την απώλεια της όρεξης· Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη εξακολουθούσαν να χάνουν βάρος.

Βελτίωση παρατηρήθηκε και στη σεξουαλική λειτουργία των ασθενών για τους περισσότερους άνδρες, αλλά επιδεινώθηκε για τις περισσότερες γυναίκες.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ιατρική μαριχουάνα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η μαριχουάνα μπορεί στην πραγματικότητα να μην προλαμβάνει τον πόνο της χρόνιας νόσου, αλλά διευκολύνει τη ζωή με τον πόνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στο περιοδικό Frontiers in Pain Research.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα