Κατασκεύασαν τρισδιάστατο εκτυπωμένο αυτί από ζωντανούς ιστούς

by Onoufrios Socratous

Ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο αυτί που κατασκευάστηκε με τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, μεταμοσχεύτηκε σε μια 20χρονη γυναίκα.

Το επίτευγμα που ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου από την 3DBio Therapeutics της Νέας Υόρκης, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα τρισδιάστατου εκτυπωμένου εμφυτεύματος, κατασκευασμένου από ζωντανούς ιστούς. Οι ειδικοί το χαιρέτησαν το επίτευγμα,  ως σημαντική πρόοδο στον τομέα της μηχανικής ιστών.

Η μεταμοσχευμένη ασθενής είναι από το Μεξικό και γεννήθηκε με ένα μικρό και δύσμορφο δεξί αυτί. Έλαβε το νέο της αυτί τον Μάρτιο ως μέρος της πρώτης κλινικής δοκιμής μιας ιατρικής εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας, ανέφεραν οι Times.

Το νέο αυτί κατασκευάστηκε για να ταιριάζει ακριβώς με το αριστερό αυτί της γυναίκας. Θα συνεχίσει να αναγεννά τον ιστό του χόνδρου και να έχει την όψη και την αίσθηση ενός φυσικού αυτιού, σύμφωνα με την 3DBio.

Επειδή το μόσχευμα χρησιμοποίησε κύτταρα από το αυτί του ίδιου του ασθενούς, το σώμα δεν είναι πιθανό να το απορρίψει, σημείωσαν γιατροί και στελέχη της εταιρείας.

Το 3DBio δεν αποκάλυψε τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Ανέφερε ότι τα δεδομένα θα δημοσιευθούν σε ιατρικό περιοδικό μετά την ολοκλήρωση μιας συνεχιζόμενης κλινικής δοκιμής 11 ασθενών.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέτασαν τον δοκιμαστικό σχεδιασμό και έθεσαν αυστηρά πρότυπα κατασκευής, σύμφωνα με την 3DBio.

Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή άλλων ανταλλακτικών εξαρτημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, της μύτης και του χόνδρου των γονάτων, καθώς και αναπλαστικού ιστού για ογκεκτομές και τελικά ακόμη και ζωτικών οργάνων όπως συκώτι, νεφροί και το πάγκρεας.

Άλλα τρισδιάστατα εκτυπωμένα εμφυτεύματα ιστού βρίσκονται υπό κατασκευή.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα