Έτσι ελέγχονται οι αλλεργικές αντιδράσεις για τα εμβόλια κατά της COVID-19

by admin

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) ενημέρωσε τις οδηγίες του σχετικά με τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οποιοσδήποτε λαμβάνει το εμβόλιο θα πρέπει να εξετάζεται για να προσδιοριστεί ο πιθανός κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης στα εμβόλια mRNA (Moderna και Pfizer) και εμβόλια φορέων αδενοϊού (Johnson & Johnson).

 Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε άλλα εμβόλια θα πρέπει να παραπεμφθούν σε αλλεργιολόγο / ανοσολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση. Όποιος έχει σοβαρή ή άμεση αλλεργική αντίδραση οποιασδήποτε σοβαρότητας, εντός τεσσάρων ωρών από τη λήψη του πρώτου εμβολιασμού COVID-19 δεν πρέπει να λάβει τη δεύτερη δόση και μπορεί να παραπεμφθεί σε αλλεργιολόγο / ανοσολόγο.

Τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί η αναφυλαξία. Οι εμβολιασθέντες θα  πρέπει να παρακολουθούνται για 15 έως 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. 

Τα εμβόλια φορέα mRNA και αδενοϊού δεν πρέπει να χορηγούνται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό ενός εμβολίου. Το συστατικό που προκαλεί αναφυλαξία δεν έχει ταυτοποιηθεί, αλλά η πολυαιθυλενογλυκόλη είναι ένα συστατικό σε εμβόλια mRNA που μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία.

Το πολυσορβικό 80, ένα συστατικό του εμβολίου Johnson & Johnson, μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία. Άτομα με κοινές αλλεργίες δεν είναι πιθανότερο να έχουν αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια mRNA. Τα εμβόλια φορέα mRNA και αδενοϊού δεν είναι ζωντανά εμβόλια και μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Τα άτομα που έχουν λάβει δερματικά πληρωτικά μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο στο σημείο πλησίον της ένεσης μετά από εμβολιασμό mRNA COVID-19. Αυτό συμβαίνει σπάνια και φαίνεται να είναι προσωρινό. Τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο mRNA COVID-19 πρέπει να αναμένουν τοπικά και συστηματικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, τα οποία είναι αναμενόμενες παρενέργειες και όχι αλλεργικές αντιδράσεις.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα