Ένα υγιές στόμα μπορεί να σημαίνει και υγιή καρδιά για μεγαλύτερες γυναίκες

by Onoufrios Socratous

Μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερες ενδείξεις,  ότι η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Οι ηλικιωμένες γυναίκες που φιλοξενούν ορισμένα βακτήρια στο στόμα τους, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε 1.200 γυναίκες για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι 15 είδη βακτηρίων του στόματος ,συνδέονται με τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα περισσότερα ήταν συνδεδεμένα με αυξημένο κίνδυνο, αλλά μερικοί τύποι ήταν δυνητικά προστατευτικοί.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν άμεσα την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο Michael LaMonte, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo-State University της Νέας Υόρκης.

Επομένως, δεν είναι ακόμη σαφές, είπε, εάν το βούρτσισμα και το νήμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης.

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα άτομα με σοβαρή ουλίτιδα, η οποία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μια θεωρία είναι ότι μόλις εμφανιστεί η ασθένεια των ούλων, τα «κακά» στοματικά βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία και να συμβάλουν στη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν διαφορετικό στοματικό μικροβίωμα από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Το «μικρόβιωμα» αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκονται στο έντερο – αλλά το στόμα έχει τη δική του μεγάλη μικροβιακή κοινότητα.

Η ομάδα του LaMonte ήθελε να ανακαλύψει εάν συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στο μέλλον.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.215 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη που ονομάστηκε Women’s Health Initiative. Οι γυναίκες, ηλικίας 53 έως 81 ετών στην αρχή, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση που περιελάμβανε λήψη δείγματος πλάκας. Αυτά τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος.

Την επόμενη δεκαετία, 735 γυναίκες διαγνώστηκαν πρόσφατα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ομάδα του LaMonte διαπίστωσε ότι 15 στοματικά βακτήρια συνδέονται με την πάθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μεγαλύτερη αφθονία του μικροβίου, σήμαινε υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά πέντε βακτήρια συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association, δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί.

Αλλά ο LaMonte επεσήμανε έναν πιθανό μηχανισμό: την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (NO).

Το μονοξείδιο του αζώτου έχει σημασία γιατί βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ένας από τους τύπους βακτηρίων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη εμπλέκεται στη διαδικασία του NO – αλλά μόνο ένας, είπε ο LaMonte.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα του τι μπορεί να κάνουν όλα τα άλλα βακτήρια για να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.

Και είναι πιθανό να μην κάνουν κάτι άμεσα. Μπορεί απλώς να αποτελούν «δείκτη» κάτι άλλου.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Περιλάμβαναν σωματικό βάρος, επίπεδο εκπαίδευσης και συνήθειες διατροφής, άσκησης και καπνίσματος, μαζί με ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα