Αντιβιοτικές κρέμες μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα – Τι να κάνετε εναλλακτικά

by Onoufrios Socratous

Κατά τη χειμερινή περίοδο, το δέρμα μας πολλές φορές μένει ξηρό ή σκασμένο και καθίσταται πιο ευάλωτο σε κοψίματα και αιμορραγίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκετοί καταφεύγουν στη χρήση αντιβιοτικής κρέμες ή αλοιφής.

Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να χρησιμοποιείτε τοπικά αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των μικροβίων και την πρόληψη της μόλυνσης με κοψίματα, αυτές οι κρέμες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ακόμη περισσότερο και να προκαλέσουν ένα επώδυνο ή/και κνησμώδες εξάνθημα που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής.

Η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που δεν χρειάζονται, έχει συμβάλει σε μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, γνωστή ως αντοχή στα αντιβιοτικά.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά εμφανίζεται όταν μικρόβια, όπως τα βακτήρια, αναπτύσσουν την ικανότητα να επιβιώνουν από τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Έτσι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παύουν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Τα περισσότερα μικρά κοψίματα και πληγές, ακόμη και χειρουργικές πληγές, δεν απαιτούν αντιβιοτικά.

Η μόνη φορά που συνήθως χρειάζονται αντιβιοτικά είναι όταν υπάρχει μόλυνση. Τα σημάδια της μόλυνσης περιλαμβάνουν: πύον, πόνο, κίτρινες κρούστες, κόκκινο ή μοβ δέρμα, κοκκινωπές ραβδώσεις, πρήξιμο ή ζέστη, αίσθημα πολύ ζέστης ή κρύου ή πυρετό.

Εάν η πληγή σας δεν έχει σημάδια λοίμωξης, παραλείψτε τα αντιβιοτικά και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Διατηρήστε το τραύμα στο δέρμα καθαρό. Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε την πληγή και πλύνετε απαλά την πληγή καθημερινά με σαπούνι και νερό για να αποφύγετε τα μικρόβια. Εφόσον η πληγή καθαρίζεται καθημερινά, δεν χρειάζεται αντιβιοτική αλοιφή.

Εφαρμόστε απλή βαζελίνη για να διατηρήσετε την πληγή υγρή. Χρησιμοποιήστε βαζελίνη από σωληνάριο αντί για βάζο για να αποτρέψετε τη διάδοση βρωμιάς και βακτηρίων.

Κρατήστε την πληγή σας καλυμμένη με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο. Για μεγάλες γρατζουνιές, πληγές ή εγκαύματα, τα φύλλα υδρογέλης ή γέλης σιλικόνης μπορεί να είναι καλύτερα.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα