Αυξάνει τις πιθανότητες για συγκεκριμένες ασθένειες το ύψος του ανθρώπου;

by Onoufrios Socratous

Επιστήμονες αφιέρωσαν χρόνια για να κατανοήσουν εάν υπάρχει διασύνδεση του ύψους του ανθρώπου, με συγκεκριμένες ασθένειες. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ένα ψηλότερο άτομο μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις, ενώ ένα πιο κοντό άτομο διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, πολλές προηγούμενες έρευνες ήταν ασαφείς στο να προσδιορίσουν εάν το ύψος ήταν ο κύριος παράγοντας ή εάν άλλοι παράγοντες – όπως η διατροφή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – ήταν περισσότερο η αιτία.

Μια ερευνητική ομάδα από το Rocky Mountain Regional VA Medical Center βρήκε στοιχεία ότι το ύψος ενός ατόμου επηρεάζει την προδιάθεσή του για ορισμένες ασθένειες. Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένες παθήσεις που δεν συνδέονταν προηγουμένως με το ύψος, συμπεριλαμβανομένης της περιφερικής νευροπάθειας και των ελκών στα πόδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα γενετικής και ύψους από τη βάση δεδομένων του VA Million Veteran Program για τη μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Sridharan Raghavan, επίκουρο καθηγητή στο Rocky Mountain Regional VA Medical Center στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus. Η ομάδα δεδομένων τους, περιελάμβανε πληροφορίες από περισσότερους από 200.000 λευκούς ενήλικες και περισσότερους από 50.000 μαύρους ενήλικες.

Δεδομένου ότι είχαν γενετικά δεδομένα συνδεδεμένα με κλινικά δεδομένα στο Πρόγραμμα VA Million Veteran και η κατανόησή των ερευνητών  για τους γενετικούς προγνωστικούς παράγοντες του ύψους είχε διευρυνθεί από εκείνες τις προηγούμενες μελέτες, σκέφτηκαν ότι ήταν μια ευκαιρία να αναζητήσουν συσχετίσεις ασθενειών σε ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.000 καταστάσεις και χαρακτηριστικά και διαπίστωσαν ότι το ύψος του ενήλικα συσχετίστηκε με περισσότερα από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιατρικών παθήσεων.

Για παράδειγμα, παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ του ψηλότερου ύψους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ελκών στα πόδια, περιφερική νευροπάθεια και διαταραχές του φλεβικού κυκλοφορικού.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ένα ψηλότερο άτομο μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, ο Δρ. Raghavan εξήγησε ότι δεν ήταν περίεργο να βλέπουμε θεμελιώδεις διαδικασίες όπως η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός – που σχετίζονται με το ύψος – να συνδέονται με πολλές πτυχές της υγείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν είχαν να κάνουν με βιολογικές διαδικασίες που μοιράζονται μεταξύ ανάπτυξης, ύψους και φυσιολογίας. Σε άλλες περιπτώσεις, η σύνδεση οφειλόταν σε φυσικές επιπτώσεις του ψηλού αναστήματος και όχι σε βιολογική διαδικασία.

Ο Δρ Raghavan είπε ότι η συσχέτιση μεταξύ του ύψους και των χρόνιων φλεβικών κυκλοφορικών διαταραχών των κάτω άκρων μπορεί να σχετίζεται με τη φυσική απόσταση και τη διαφορετική δυναμική πίεσης στο φλεβικό κυκλοφορικό σύστημα που επηρεάζει τα ψηλότερα άτομα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Genetics.

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία εμπειρία περιήγησης και για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Περισσότερα